12 de Desembre de 2024 a les 13:11
Font: vandellos-hospitalet.cat

Mitjançant els controls de qualitat de l’aigua que fa l’Agència de Salut Pública de Catalunya, s’ha detectat una concentració de sulfats de 559 mg/L en l’aigua de consum de la zona d’abastament de Masriudoms.
Aquest nivell de sulfats és superior al valor paramètric de 250 mg/L, establert al Reial decret 3/2023, de 10 de gener, pel qual s’estableixen els criteris tècnics sanitaris de la qualitat de l’aigua de consum, el seu control i subministrament.
No obstant això, l’aigua és apta per al consum. En cap moment s’ha superat el valor d'aptitud de l’aigua de 750 mg/L.
L’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, en coordinació amb Comaigua, farà un seguiment dels nivells de sulfats en aigua i s’instal·larà d’una planta d’osmosi.
L’Organització Mundial de la Salut (OMS) no estableix cap valor guia basat en la salut per a sulfats. Aquest organisme indica que les dades existents no identifiquen un nivell de sulfats a l’aigua potable que sigui probable que produeixi efectes adversos per a la salut humana. En diversos estudis s’ha observat que la majoria de persones experimenten un efecte laxant a concentracions de 1.000-1.200 mg/L, però sense augment de diarrea, deshidratació o pèrdua de pes.
Així mateix, l’OMS exposa que hi ha grups de població que poden ser més sensibles als efectes laxants derivats de l’exposició a altes concentracions de sulfats, com poden ser els infants, les persones que estan de pas (persones no acostumades a beure aigua amb nivells elevats de sulfats) i la gent gran.
La superació del valor paramètric de sulfats en l’aigua de consum, sense superar el valor d’aptitud, no implica una restricció del consum de l’aigua per a la població general.
Tot i així, es recomana no fer servir aigua amb nivells de sulfats superiors al valor paramètric de 250 mg/L per a la preparació d’aliments infantils per a lactants.
Els nivells més elevats de sulfats en l’aigua de consum, en general, provenen de fonts naturals i són atribuïbles a les característiques hidrogeològiques naturals dels aqüífers i de les captacions d'aigua, per dissolució de salts de sulfat de les roques i minerals, com el guix.